Stubbs Lane, Hanley

ClientKeepmoat
Cost£6m

The site is situated along the Calden Canal in Hanley, just a short walking distance from Hanley centre and constitutes part of the city waterside plan. An exemplar scheme was required at this important location. A strong visual link through to the existing historic kilns on the southern side of the canal was desired as part of the layout. In total 71 new homes have been provided, varying from 1 bedroom apartments to 3 storey, 4 bedroom town houses. We have provided a mixture of tenure including 18 affordable dwellings for Derwent Housing Association.

The layout and design are used to form a strong edge to existing boundaries and in particular the Calden Canal. Split level units were designed to take into account the strong falls on the edge of the canal, which provides a 3 storey backdrop to the waterside and 2 storey domestic elevation to the street scene. A series of balconies, elevations and roof terraces will further enhance the aesthetic and improve the amenity space for dwellings alike. Within the site a series of mini squares are provided and link to the public open space zone which meanders down to the canal side. Throughout the site the strong street scene is provided by continuous elevation and drive-through units accessing private car parking courts behind. English Partnerships gap funding helped provide an extra level of detail and quality to the site to provide a catalyst to the regeneration in the Hanley area.

The site is situated along the Calden Canal in Hanley, just a short walking distance from Hanley centre and constitutes part of the city waterside plan. An exemplar scheme was required at this important location. A strong visual link through to the existing historic kilns on the southern side of the canal was desired as part of the layout. In total 71 new homes have been provided, varying from 1 bedroom apartments to 3 storey, 4 bedroom town houses. We have provided a mixture of tenure including 18 affordable dwellings for Derwent Housing Association.

The layout and design are used to form a strong edge to existing boundaries and in particular the Calden Canal. Split level units were designed to take into account the strong falls on the edge of the canal, which provides a 3 storey backdrop to the waterside and 2 storey domestic elevation to the street scene. A series of balconies, elevations and roof terraces will further enhance the aesthetic and improve the amenity space for dwellings alike. Within the site a series of mini squares are provided and link to the public open space zone which meanders down to the canal side. Throughout the site the strong street scene is provided by continuous elevation and drive-through units accessing private car parking courts behind. English Partnerships gap funding helped provide an extra level of detail and quality to the site to provide a catalyst to the regeneration in the Hanley area.