Thompson Gardens, Sandwell

ClientSandwell Homes
Cost£3.4m

Working in a consortium of consultants led by Rider Levitt Bucknall, we were selected through a competitive tender process to work on the refurbishment of Sandwell Homes stock of high rise flats. The aim was to meet the Government’s Decent Homes standard by 2010.

Thompson Gardens is a fifteen storey block built in the 1960’s, of in-situ RC ‘W.J. Whitehall’ construction. The elevations are clad in brickwork supported at each level on concrete nibs.

The refurbishment works include a redesign to the balconies, which are now enclosed and clad with aluminium panels. The elevations are insulated and clad with render and terracotta, improving the thermal and acoustic performance of the building as well as being aesthetically pleasing. The roof has been re-covered and insulated, all communal areas have been redecorated and fire precautions works carried out throughout.

As the projects were undertaken with resident’s in-situ there were many difficult programme and design issues to resolve. Residents were extensively consulted on the design of their homes throughout the entire process.

Working in a consortium of consultants led by Rider Levitt Bucknall, we were selected through a competitive tender process to work on the refurbishment of Sandwell Homes stock of high rise flats. The aim was to meet the Government’s Decent Homes standard by 2010.

Thompson Gardens is a fifteen storey block built in the 1960’s, of in-situ RC ‘W.J. Whitehall’ construction. The elevations are clad in brickwork supported at each level on concrete nibs.

The refurbishment works include a redesign to the balconies, which are now enclosed and clad with aluminium panels. The elevations are insulated and clad with render and terracotta, improving the thermal and acoustic performance of the building as well as being aesthetically pleasing. The roof has been re-covered and insulated, all communal areas have been redecorated and fire precautions works carried out throughout.

As the projects were undertaken with resident’s in-situ there were many difficult programme and design issues to resolve. Residents were extensively consulted on the design of their homes throughout the entire process.